Zelf wijnbouwen

UW EIGEN WIJNGAARD


Het kan: als hobby wijnbouwer of professioneel


Om aan professionele wijnbouw te doen in onze streken is er hedendaagse kennis en opleiding nodig van de huidige wijnbouwtechnieken.

Iedereen kan natuurlijk als hobbyist in eigen tuin of stukje grond een aantal wijnstokken aanplanten.

Beide kunnen heel pationeel zijn en een grote voldoening geven.

KIES DE JUISTE ONDERSTAMDe keuze van de onderstam bepaal je best zelf en laat je niet alleen aan de kweker over. Het is belangrijk om de aard van de grond te kennen om de juiste onderstam te kiezen: is de grond zanderig en zuur, of eerder kalkrijk. Is de waterhuishouding goed of is de grond zwaar en vlug nat. Allemaal vragen die bepalend zijn voor de goede onderstam.

In de handel zijn gemakkelijkshalve 75% van alle onderstammen van het SO4 type, maar let op dat dit nie altijd de beste keuze is voor jou situatie !

Chavins wijnhuis biedt voor de liefhebber op regelmatige basis professioneel plantgoed aan.

Dit is niet het ganse jaar beschikbaar, maar enkel tijdens de plantperiodes.

Daarmee willen we voornamelijk de hobbyist voorzien van goed startmateriaal.

Neem een kijkje op de webshop !

ONDERSTAM


Groeivertragend

Een van de belangrijke redenen om voor een andere onderstam te kiezen kan zijn dat men op een voedzame bodem de groei wil beperken of wanneer men om de kwaliteit te verhogen de productie wil beperken.


kwaliteit en kwantiteit gaan niet altijd hand in hand

DE GEPASTE DRUIF


De druif moet passen in het klimaat en geschikt zijn voor de bodem. Als we kwaliteitsvolle wijn willen maken, hetgeen voor commerciƫle wijnbouw een voorwaarde is, moeten we ons bij onze keuze dus tot wijndruiven (Vitis vinifera) beperken


Kies niet voor de hybriden 

LAAT JE BEGELEIDEN


Zeker voor de professionele projecten is een haalbaarheidsstudie en plantadvies ondere begeleiding absoluut noodzakelijk, maar ook als hobbyist wil men graag een mooi resultaat. Voorkom absoluut te vermijden problemen door onwetendheid


Volg een opleiding